
Hvid by skabt af visioner
Kvaliteterne i Birk en spændende historie om Hernings særkende, siger arkitekt Mads Møller under et besøg på Angligården
Udgivet:14. maj 2013, 20.16
Læsetid:2 minutter
PR Foto. Til HIH, der i dag er et institut under Aarhus Universitet, AU, har arkitekt Henning Larsen tegnet dette hus
10 år siden
Den hvide by i Birk er ikke kun et særligt vartegn for Herning. Det er en magnet, der trækker opmærksomhed nationalt som internationalt.
Birk er noget unikt, og den specielle og gennemførte byarkitektur har vist sig både langtidsholdbar og fleksibel i forhold til årtiers udvikling, som man ikke kunne forudse, da de første streger blev trukket.
Det var nogle af budskaberne, da arkitekt Mads Møller, C.F. Møllers Tegnestue, for nylig fortalte historien om den hvide by på Angligården, som han karakteriserede som ikonet. Arrangementet var en del af Herning 100-programmet, og for tilrettelæggelsen stod Akademisk Arkitektforening.
Tilknytning siden 70'erne
Som nøglemedarbejder i den kendte Aarhus-baserede tegnestue har Mads Møller siden begyndelsen af 1970'erne haft tilknytning til Herning, og han øste af de historier, der knytter sig til området.
Han har kendt, mødt og samarbejdet med en række af de arkitekter, bygherrer og kunstnere, der har sat sit præg på Birk, og der blev kigget ind bag forhænget til Aage Damgaard, C.Th. Sørensen, Paul Gadegaard, Johannes Jensen, C. Wichmann Madsen, Jens Mathiasen, Sven-Ingvar Andersson, Carl-Henning Pedersen, Else Alfelt, Jørn Utzon og mange flere af de personligheder, der har skabt, præget og udviklet den hvide by.
- Vi skylder disse fremsynede personligheder stor tak, lød det fra Mads Møller, idet han undervejs havde betonet det mod og den vilje til at gøre en forskel, han har oplevet i Herning.
Hvorfor noget særligt?
Hvorfor er det så, at Birk og Den Hvide By er noget særligt?
Ifølge Mads Møller fordi der er tale om en god kombination af langsigtet planlægning, en placering af bygninger i god overensstemmelse med landskabet, et kvalitativt valg af arkitekter, landskabsarkitekter og bygningsmæssige løsninger samt samspillet mellem kunst og arkitektur.
Især når kunstnere er direkte involveret, som det er set med opførelsen af Carl-Henning Pedersen & Else Alfelts Museum, opstår der ifølge Mads Møller nogle løsninger, man ikke kunne forudse på forhånd.
Området i Birk giver mulighed for at lade øjet glide langs de lange sigtelinjer og ud i horisonten. Andre steder er der intime rum til eftertanke og fordybelse.
Læs hele historien om Den hvide by i Birk i Herning Folkeblad i dag, tirsdag.
Er du abonnent kan du klokken 14 læse avisen HER
Du kan også vælge at læse eller købe dagens avis på din iPad / tablet eller smartphone ved at downloade app'en i App Store / Google Play