
Flere borgere i Herning Kommune, tak
Udgivet:22. marts 2023, 10.33
Læsetid:3 minutter
Tommy Tønning. Foto: PR-foto
3 måneder siden
VELFÆRD På mandagens møde i økonomi og erhvervsudvalget blev vi præsenteret for en ny befolkningsprognose gældende for Herning Kommune. Kort fortalt, viser den en vækst på 3,3 procent, hvilket omsat til tal betyder, at vi, hvis alt går vel, i 2033 er 92.967 borgere i kommunen.
Det er for en lokal politiker altid dejligt, når prognosen viser fremskridt og flere borgere i kommunen, men jeg havde da uden tvivl som socialdemokratisk gruppeformand været mest lykkelig, hvis prognosen i 2033 havde vist over 100.000 indbyggere. Derfor er det selvfølgelig også glædeligt og fantastisk, at vi har arbejdet, og arbejder med en bosætningsstrategi i Herning Kommune, der gerne skulle medføre væsentlig flere borgere i alle aldre. Vi skal nemlig frygtelig gerne have endnu flere til at flytte til kommunen - og gerne alle dele af kommunen.
Herning Kommune er geografisk en af sværvægterne, og vi rummer så meget forskellig natur og mange forskelligartede muligheder for boformer. Fra det pulserende byliv, til de store åbne vidder langs med en af vores utallige åer og den langstrakte hede og skov. Og det tager ikke lang tid at bevæge sig fra bymidten i Herning ud i naturen. Vi har et forholdsvist rigt kulturliv, hvor der er muligheder på de fleste hylder, for de fleste, og uanset pengepungens størrelse. Det vidner om en kommune, der har formået at investere rigtig på de rigtige tidspunkter.
Men, for der er desværre et men. Velfærden på børn-skole-ældre og det specialiserede område er markant presset i Herning Kommune. Det har det efterhånden været i mange mange år nu.
Det er dog ikke kun et udpræget Herning-problem, men et problem, der deles med rigtig mange andre kommuner i Danmark. Jeg tror, at hvis vi for alvor vil ændre på befolkningstilvæksten i Herning Kommune, bliver vi nødt til at være først til at gøre noget ved problemerne på de nævnte områder, og vi bliver nødt til i endnu højere grad at kigge kritisk ind på de ydelser, vi leverer og hvordan vi leverer dem.
For der er områder, der »skriger« på handling. I Socialdemokratiet er vi af den opfattelse, at vi skal gøre alt, prøve alt og turde stille spørgsmål til alt, inden vi foretager yderligere handlinger. Og hvem ved, måske fører det til forbedringer.
Vi skal også turde tage den store diskussion om, hvad velfærd egentlig er i en kommune som Herning, og er den velfærd, der tilbydes, anderledes i Herning end i vores nabokommuner. Og hvorfor er den så det, og er det egentlig ok, at der er en forskel. Og skal vi egentlig konkurrere på velfærd med vores nabokommuner, eller ikke. Jeg ved det ikke, spørgsmålene er flere end svarende.
Men en ting er helt sikker. Vi kommer i Socialdemokratiet ikke til igen at kigge på sidste øjebliks store budgetoverskridelser, som får så gennemgribende konsekvenser, som balanceplanerne gjorde. Vi kræver proaktiv handling inden, og vi vil være med til at tage ansvar for disse.
Så, hvis du vil være med til at diskutere fremtidens befolkningstilvækst og velfærdsydelser eller mangel på samme, vi jeg opfordre dig til at blive politisk aktiv, og gerne i socialdemokratiet.
Indlæser debat