Vi beskytter flygtninge, så læng

4. maj 2021, 08.16

Thomas Jensen. Foto: Steen Brogaard

SYRIEN I Danmark giver vi beskyttelse til de flygtninge, som har behov for det, så længe der er behov for det. Det er et helt centralt princip i vores asylsystem, at vi yder midlertidig beskyttelse til flygtninge.

Derfor undrede det mig, da jeg fredag 16. april kunne læse, hvordan bestyrelsesmedlem i Kristendemokraterne Nordsjælland Stig Grenov her i avisen beskylder regeringen for at »jagte« syriske flygtninge. Baggrunden er den aktuelle debat om de syriske flygtninge, der har fået afslag på forlængelse af deres midlertidige beskyttelsesstatus.

Det har de, fordi Flygtningenævnet, som er en uafhængig domstolslignende instans, har vurderet, at syriske flygtninge, som ikke er individuelt forfulgte, og som er kommet til Danmark fra henholdsvis Damaskus og Rif Damaskus-provinsen kan rejse hjem, da de generelle forhold i disse områder er forbedret.

Danmark står ikke alene med sin vurdering af sikkerhedssituationen i Syrien, selvom det er det indtryk, man får, når man læser Grenovs indlæg. Samme vurdering finder man i rapporter fra myndigheder i Sverige og Storbritannien samt i en rapport fra EASO, som er en asylmyndighed under EU.

Selvom forholdene i Damaskus og Rif Damaskus fortsat ikke er de bedst tænkelige i verden, og mange sikkert vil foretrække at bo i en velfærdsstat som Danmark, så har 237 syrere forladt Danmark siden 2019 for frivilligt at rejse tilbage til Syrien med en pose penge i hånden. Og de seneste år er 130.000 syrere desuden vendt hjem til deres hjemland fra nabolandene, hvor de har opholdt sig under borgerkrigen.

At Danmark skulle sende syrere tilbage til tortur, hvilket Grenov også tegner et billede af, er ganske enkelt ikke rigtigt.

Alle syriske flygtninge får deres sager vurderet individuelt. Først af Udlændingestyrelsen. Dernæst af det uafhængige Flygtningenævn, hvor man som flygtning får beskikket en advokat, hvis man får inddraget sin opholdstilladelse. I nævnet er det i sidste ende en dommer, der afgør sagen. Og i øjeblikket er det alene Damaskus og Rif Damaskus-provinsen, som vurderes så stabile, at syrere kan vende hjem, hvis de ikke er individuelt forfulgt af Assad-regimet.

Vi har som land en medmenneskelig forpligtelse til at hjælpe flygtninge, der har brug for beskyttelse, men når man ikke længere har et beskyttelsesbehov, og man dermed ikke længere er flygtning, skal man rejse hjem og genopbygge en tilværelse der.

Indlæser debat...