Tjekkiets Babis erkender nederlag og vil overdrage magten

Andrej Babis ser ud til at være færdig som tjekkisk premierminister efter forrige weekends valg.

15. oktober 2021, 20.10

Andrej Babis fik et skuffende valg i forrige weekend og må nu overdrage magten til oppositionen. (Arkivfoto).

PRAG Den tjekkiske premierminister, 67-årige Andrej Babis, melder sig fredag klar til at overdrage magten til oppositionen landet.

Det sker efter et skuffende valg for Babis' ANO-parti i weekenden.

Partiet blev godt nok størst, men to alliancer i oppositionen fik tilsammen nok stemmer til at kunne danne flertal i parlamentet.

Det drejer sig om centrumhøjre-alliancen Sammen og den liberale Pirater og Borgmestre. De har sammenlagt sikret sig 108 mandater, hvilket er nok til flertal i parlamentet, der har 200 pladser.

Babis har indtil fredag dog holdt muligheden åben for, at han - som leder af parlamentets største parti - kunne få lov til at indlede regeringsforhandlinger.

Den tjekkiske præsident, 77-årige Milos Zeman, havde inden valget meddelt, at han ville nominere lederen af det største parti til at lede forhandlingerne.

Han blev dog indlagt på hospitalet søndag og har derfor ikke udtalt sig efter valget. Han bliver fortsat behandlet for en ikke oplyst kronisk sygdom.

Babis ville formentlig ikke få noget ud af at forhandle om en regering. Det ville dog potentielt kunne købe ham lidt ekstra tid som premierminister.

Men fredag har han altså meddelt, at han vil trække sig fra magten.

- Vi kommer til at overdrage magten til den nye koalition, og vi vil være i oppositionen, siger Babis til det tjekkiske nyhedsbureau CTK.

Alliancen Sammen består af det højreorienterede Borgerdemokraterne, centrumhøjrepartiet TOP 09 og midterpartiet De Kristne Demokrater.

Det liberale Pirater og Borgmestre er en sammenslutning af protestpartiet Piratpartiet, Borgmestre og bevægelsen De Uafhængige.

Andrej Babis har været tjekkisk premierminister siden 2017.

/ritzau/Reuters