Standpunkt: Hvad har naturen gjort? Tag dit affald med hjem

Udgivet:01. februar 2023, 12.30

Læsetid:3 minutter

Vibeke Larsen. Foto: Henrik Ole Jensen

Vibeke Larsen
Chefredaktør| vib@herningfolkeblad.dk

1 måned siden

I Folkebladet i morgen kan du på lokalsiderne for Vildbjerg, Aulum og Kibæk læse et interview med landmand Ole Jakobsen, der er pænt irriteret.

Ikke over rekordvåde januar, som vi netop har forladt. Nej, han er voldsomt frustreret over, at folk kaster tomme øl- og sodavandsdåser ud ad bilruden, når de kører forbi hans ejendom vest for Vildbjerg.

Han samler nemt 20-30 dåser op fra vejkanten hver måned.

Han synes, det er noget svineri, at folk dumper deres tomme dåser i naturen.

Han er især bekymret for, at dyr kommer til skade, bliver syge eller dør, hvis de skærer sig på eller spiser splinter fra aluminiumsdåser, som hans maskiner uforvarende kommer til at hakke i stykker.

I interviewet med journalist Jan Briks Kjærside siger Ole Jakobsen, at han ikke påpeger det her problem for at være hellig, for »jeg sviner da sikkert også med et eller andet uden selv at have bemærket det«, som han siger.

- Det er det her med, at man bevidst smider noget ud i naturen på den her måde. Det synes jeg simpelthen ikke er i orden, siger han i artiklen i Folkebladet i morgen.

Han har så evigt ret. Og det er godt, at han kommer med et opråb. For det er tydeligvis tiltrængt. Både at råbe op om, at naturen ikke er en skraldespand. Og at forsøge at få hul igennem til de mange lade og ligeglade mennesker, der ikke tænker på andre eller på miljøet og dyrene, og som ikke gider rydde op efter sig selv, men åbenbart forventer, at andre rydder op efter dem.

Der er ingen, der med rette kan påstå, at de ikke ved, at dåser, cigaretskod og andet affald ikke nedbryder sig selv ude på gaden eller i naturen - eller i øvrigt slet ikke hører hjemme der. Så hvorfor så efterlade det? I stedet for at finde en skraldespand i nærheden eller tage det med hjem og smide det i affaldsbeholderen.

I lørdags gik vi en tur i Løvbakkerne.

Selv på gåturen rundt i den dejlige natur, støder man på cigaretskod på stierne.

Jeg har selv røget for mange år siden, men det er mig alligevel en gåde, at man ikke engang kan gå en tur i skoven og nyde naturen og den friske luft uden at skulle tænde en smøg.

Men kan man absolut ikke vente med at ryge til efter gåturen, forstår jeg endnu mindre, hvorfor man i det mindste ikke kan tage sine cigaretskod med sig igen. De forsvinder eller forgår jo ikke af sig selv.

Cigaretskod indeholder både bly, cadmium, nikotin, tjærestoffer og mikroplast og er skadelig for både dyr, planter og grundvand.

De har intet at gøre ude i naturen - eller for den sags skyld på fortove og pladser i byerne, som også rask væk bruges som udendørs askebægre.

Jeg synes simpelthen ikke, det kan være så svært at forstå.

Hvad mener du om affaldssvineri i naturen? Skriv din mening herunder

Indlæser debat