Standpunkt: Vi kan godt stå sammen på afstand

18. marts 2020, 11.31

Vibeke Larsen. Foto: Flemming Hansen

Det er svært helt at begribe denne fuldstændig vanvittige og ekstremt vanskelige situation, vi står i som borgere, som samfund, som land og som verden.

Hvor en virus ødelægger alt fra menneskeliv, social kontakt og fælles oplevelser til økonomi, menneskers og firmaers eksistensgrundlag og arbejdspladser samt demokratiske spilleregler, friheder og sameksistens.

I aftes skærpede myndighederne via statsminister Mette Frederiksen (S) endnu engang reglerne, påbuddene og kravene.

Fordi det er altafgørende for smittens hærgen og det enorme pres på vores sundhedsvæsen, at vi som borgere lader være med at forsamle os, at vi holder afstand og ikke har for tæt fysisk kontakt med hinanden samt konstant sørger for at vaske hænder og bruge håndsprit. Det understreges igen og igen, at det er den bedste måde til at undgå at blive smittet eller smitte andre.

- Hvad vi gør, og hvordan vi handler i disse dage, kan blive afgørende for, hvordan situationen udvikler sig i de nærmeste uger, sagde dronning Margrethe efterfølgende i sin appel til danskerne - og understøttede alvoren og budskabet om, at vi borgere selv spiller den vigtigste rolle i kampen for at bryde smittekæden:

- Det kan kun ske, når vi alle tænker os om og gør det samme på samme tid - og i rette tid.

Netop. Vi skal tænke os om. Det er tvingende nødvendigt.

Og den bedste måde at stå sammen på i øjeblikket er jo paradoksalt nok ved at holde afstand.

Det er vi simpelthen nødt til. Allesammen. Vi skal undvære hinanden og vores fysiske kontakt, selv om det er svært og helt imod vores natur og sociale behov ikke at mødes eller stå tæt på dem, vi taler med, give hånd, kram, et klap på skulderen eller lægge en venlig hånd på en andens arm eller ae en kind.

Der er helt sikkert nogen, der trænger til en opsang eller løftet pegefinger. Fra statsministeren, dronningen, forældrene, børnene, vennerne eller kollegerne.

Fordi de tager alt for let på denne meget alvorlige situation. Eller fordi de gør dumme ting som at ignorere småsygdom og alligevel tage på arbejde, eller holder fest med vennerne lørdag aften eller som i sidste uge stik imod alle henstillinger hamstrer varer og stiller sig smittefarligt tæt i en supermarkedskø sammen med et par hundrede andre mennesker med indkøbsvognene fyldt med toiletpapir og rugbrød.

Men jeg tror nu, langt de fleste danskere har forstået alvoren. Vi lytter til advarslerne og kan heldigvis allerede godt finde ud af at stå sammen - også på afstand.

Og midt i det hele er det tydeligt, at folk kerer sig mere om hinanden.

På cyklen på vej til og fra den mennesketomme redaktion de senere dage har jeg lagt mærke til, at der er mere opmærksomhed, øjenkontakt og flere smil og venlige småbemærkninger end vanligt mellem de mennesker, der passerer hinanden på fortovet og i fodgængerfeltet.

Tilsvarende oplevede jeg i butikkerne i midtbyen, som jeg i går handlede i på vejen hjem. Hvor der godt nok var få mennesker, men hvor kunder og personale - på behørig afstand naturligvis - drøftede situationen og viste oprigtig interesse og omsorg på sådan en »vi-er-i-samme-båd-og-har-brug-for-hinanden«-agtig måde.

Det er dejligt. For ikke mindst i denne tid, hvor der er så meget, vi ikke kan og må sammen, gør det uden tvivl noget godt for os hver især, at vi husker, at den korteste vej mellem mennesker er et smil.

Kære læsere. Pas nu godt på jer selv og hinanden!

Læs også
Standpunkt: Højhuse skaber naturligvis altid debat