Fra Lokal Avisen: Ny-installeret i mejeriet

Sidste forår blev Johnny Strøm uddannet el-installatør. Nu er han blevet selvstændig, og han har tilmed etableret sig i et gammelt mejeri

5. februar 2021, 09.20

Ljørring Andelsmejeri blev etableret i 1888, men først i 1938 blev hovedbygningen bag Johnny Strøm taget i brug. I 2020 overtog han bygningen, som nu skal bruges til installatør-domicil. Med meget mere. Foto: Tom Laursen

LJØRRING Et par velvoksne, men tomme kabeltromler af træ monteret med vintervisne blomster i potter giver et fingerpeg om, hvad der rører sig bag de gule mure ved det tidligere mejeri i Ljørring lige uden for Aulum. Det er ikke en gartner, men en el-mand, der er flyttet ind, og kabeltromlerne er sat op for at hindre lastbiler i at vende på gruspladsen foran den gamle bygning.

Johnny Strøm købte mejeriet for knap et år siden.

- Jeg har tit kørt forbi og tænkt, at det var en skam, at det bare stod og forfaldt, siger Johnny Strøm.

Teknik og styring

Siden købet har han været i gang med at bygge om og op, sideløbende med, at han har løbet sit nye firma i gang.

- Jeg har altid interesseret mig meget for tavleteknik og styringer. En stikkontakt har ikke udviklet sig i 100 år, men styringer udvikler sig hele tiden, og da jeg fik mulighed for at uddanne mig til installatør, slog jeg til, siger Johnny Strøm, som har knap 25 års erfaring i faget. Han har arbejdet med styringer det meste af tiden.

- Jeg har både været med til at bygge maskiner, arbejdet med robotter og vindmøller, siger Johnny Strøm, som havde et turbulent forår 2020.

- Først fik jeg et andet job, som jeg passede ved siden af, at jeg gik i skole en dag om ugen og havde millioner af lektier, men da min mester så ikke ville have, at jeg gik op til installatør-eksamen, så besluttede jeg mig for at gøre noget seriøst ud af at starte for mig selv, siger Johnny Strøm, som ydermere blev ramt af corona mens han læste til eksamen.

- Jeg var virkeligt syg. Jeg var også ramt under min mundtlige eksamen, der foregik virtuelt (via nettet, red.) så det var drønhårdt for mig, men det gik, siger han.

Fem eller to år

Mejeriet i Ljørring blev nedlagt i 1974, og i mange år har aktiviteten på stedet været begrænset. Ud over kontorer, depotrum og garager, har Johnny Strøm indrettet værksted i hallen, hvor der blev indleveret mælk »i gamle dage«. En træplade dækker over en bred sprække i gulvet, hvor der tidligere var monteret en værkstedslift.

- De lokale synes, det er et spændende projekt. Min kone siger, det er et fem-års-projekt, men jeg mener nok snarere, det er to-årigt. Men konen vil gerne have mig hjemme ind imellem, siger Johnny Strøm, som har detaljerede planer for, hvordan mejeriet og mejeribestyrerens rødstensbolig ved siden af, skal sættes i stand.

- Jeg bliver i hvert fald ikke den, der river det ned, fastslår Johnny Strøm.

Udvikling i jobbet

Hans firmaopgaver spænder vidt. Det kan være en tæller, der viser, hvordan kreaturer bevæger sig ind og ud af stalden, en alarm på en industri-maskine eller programmering af lys, så det følger dagslyset eller er indrettet individuelt til forskellige medarbejdere.

- Jeg har arbejdet mange forskellige steder i tidens løb, men efter to, tre, fem år begynder jeg at kede mig. Som ansat synes jeg ikke, at der sker nok udvikling i mit arbejde. Jeg er meget nysgerrig anlagt inden for mit fag, siger Johnny Strøm.

Selvstændigheden giver dog også nye erfaringer.

- Jeg har fundet ud af, hvor meget administrativt arbejde, der ligger bag det fysiske arbejde, der skal laves. Der er en del dokumentation forbundet med at være installatør, og så kan man kunne forklare folk, at der er en times arbejde ud over det, man har udført ude hos dem, siger Johnny Strøm.

Han synes ikke, det har været svært at få opgaver ind, selv om han er nyetableret.

- Når man som jeg har været i branchen i næsten 25 år, så er der folk, der følger med i, hvad jeg laver, og de er gode til at støtte op. Jeg har kunder i en stor omkreds - også helt i Esbjerg og Odder - hvor nogle gerne betaler for det, som jeg kan, siger Johnny Strøm.

Et tidligere stuebord er glimrende er arbejde ved. Det kan sagtens tåle, at der bliver banket i det. Johnny Strøm har værksted i hallen, hvor mælken kom ind, da der stadig var mejeri på adressen. Foto: Tom Laursen
Johnny Strøm har mange idéer for sin nye, store bygning, og nogle af dem er ført ud i livet: 10 depotrum er næsten klar til udlejning. Foto: Tom Laursen