Håndværkere i oprør på sygehusbyggeri i Gødstrup: Det sejler med corona-sikkerheden

Vi føler os utrygge og overhørt af byggeledelsen, siger håndværkerne på Gødstrup Supersygehus

26. marts 2020, 16.52

I disse dage er der et år til det 140.000 kvadratmeter store sygehus i Gødstrup bliver taget i brug. Efter planen rykker patienter, pårørende og personale ind i marts 2021. Foto: Henrik Ole Jensen

CORONA Det sejler med corona-sikkerheden på byggeriet af endnu et nyt supersygehus i Danmark.

Sådan lyder budskabet fra en række håndværkere på DNV-Gødstrup - det nye supersygehus lidt uden for Herning.

Her går omkring 500 håndværkere rundt i noget, de selv betegner som et kaos i forhold til corona-smitte. Det skriver Fagbladet 3F.

- Vi vælter rundt i hinanden nogle steder, og mødes konstant på gange, trapper og de rum, vi arbejder i. Men der er ikke ansat nogen til at gøre rent, fortæller Brian Jacobsen, der tømrer og arbejdsmiljørepræsentant på pladsen, og ved derfor, at reglerne siger, at de ansatte skal holde to meters afstand.

- Men det er helt umuligt. Det er som om, vi skal blive syge, før der sker noget, siger han til Fagbladet 3F.

Flere ansatte beskriver over for Fagbladet 3F, hvordan der mangler håndsprit ude på pladsen.

Problemer med hygiejne og plads

Hvordan der ikke er håndvaske eller toiletter nok i nærheden af de ansatte, og hvordan håndværkerne i nogle områder er samlet i store grupper på meget lille plads.

- Der er ikke sprit nok, der er ikke sæbe nok, der er ikke varmt vand i hanerne. Det er ikke forsvarligt, siger Morten Brandt, der ligeledes er håndværker. Han arbejder på det, der kaldes “Etape 1” af Gødstrup Supersygehus. Her er omkring 100 mand ansat til at arbejde samtidig.

Dan Jeppesen er faglig sekretær hos 3F Midtjylland. Som sine medlemmer har han forsøgt at råbe ledelsen på Gødstrup Supersygehus op igen og igen.

- Vi bliver ved med at høre, at byggeledelsen vil gøre det ene og det andet, men der er ærligt talt ikke sket noget. Det er som om, de har sluppet tøjlerne fuldstændig, siger Dan Jeppesen, der desuden fortæller, at alle sikkerhedsmøder har været aflyst i tre uger.

Byggeri skal holdes i gang

Carsten Kronborg, der er projektdirektør på regionens byggeri af Gødstrup Supersygehus, understreger overfor Fagbladet 3F, at det er vigtigt at holde byggeriet i gang, men kun, hvis det sker med øje for medarbejdernes sikkerhed.

- Jeg bruger stort set hele min tid på netop dette for tiden. Det er vigtigt, at vi har ordentlige forhold, og det mener jeg også, vi har. Og lidt til. For eksempel har vi dobbelt så mange toiletter på pladsen, som der er krav om og der er også flere håndvaske end kravene foreskriver, siger han.

Carsten Kronborg fortæller også til Fagbladet 3F, at man har styr på, hvem der kommer ind og ud på byggepladsen.

- Alle skal registreres og have adgangskort. Der er stadig udenlandske ansatte på pladsen, som flere af vores entreprenører benytter. Men det er ikke sådan, at der er et indrejseforbud eller at vi sætter dem i karantæne i 14 dage. Vi følger de retningslinjer, der er, og det gør vi løbende. Men jeg vil gerne understrege, at uden de udenlandske ansatte, kan vi være tvunget til at lukke dele af byggeriet ned, fortæller han.

- Vi følger retningslinjerne om, at der skal være en-to meter imellem vores folk. Det skal vi overholde. Og det er bestemt mit indtryk, at vi gør det, siger projektdirektøren.

Mere håndsprit på vej

Carsten Kronborg erkender, at der er visse områder, der giver byggeledelsen større udfordringer end andre.

- Vi ville gerne have haft mere håndsprit ude på pladsen tidligere, men vi kunne ganske simpelt ikke få fat på det. Men nu har vi 40 stationer med sprit, og der er 20 mere på vej. Der er naturligvis også sæbe og vand.

Carsten Kronborg fortæller, at man har måttet lukke kantinen og er i gang med at oprette midlertidige spisepladser, som dog ikke er klar endnu alle steder.