Hunde skal trænes til frisøren

Amanda Lund Jespersen har åbnet sin hundesalon i Vildbjerg. Det er vigtigt at vænne sit kæledyr til at gå til frisør

22. april 2021, 12.12

Amanda Lund Jespersen har for nylig åbent sin hundesalon på Jernbane Allé som genbo til stationen i Vildbjerg.

VILDBJERG Frisørerne åbnede for nylig til stor glæde for både dem med saks, og dem med lange lokker. Cirka på samme tidspunkt slog Amanda Lund Jespersen sin dør op til »Amandas Hundeklip« i Vildbjerg, hvor den 24-årige vildbjergenser nu er klar til at tage mod store og små hunde.

Det er ikke altid, hendes »kunder« er lige så begejstrede for mødet med frisøren, som menneskerne er.

- Det er altid bedst at begynde at gå til hundefrisør, når hunden er lille. I prægningsfasen fra de er otte til 16 uger gamle, skal hvalpene udsættes for alt det, de skal bruge senere i livet: Køre i bil og bus, med i gågaden, se vand og heste og en mand med skæg og hat. Det samme med frisøren. Hunden har slet ikke brug for at blive klippet, når den er så lille, men det med at se stedet, lugte og høre lydene. Opdage, at klippemaskinen ikke er så farlig, og komme op at stå i badekarret og få klippet kløer. Det tager et kvarter, men det er guld vejr. Hunden får meget ud af det, siger Amanda Lund Jespersen.

Den store omgang

Hun er uddannet i Norge, men nu er hun kommet hjem for at blive selvstændig. Salonen løber hun lige så stille i gang, men der har allerede været både små bomulds-hvalpe og en mastiff på 100 kilo i badekar og på klippebord. Heldigvis kan de hæves og sænkes elektrisk, så hun ikke skal løfte på de kunder, der er tunge eller utrygge.

Mens et »træningsbesøg« kan overstås på 15 minutter, skal man sætte to-tre timer af til den store omgang. Gerne hver tredje måned.

- Jeg sætter gerne noget ekstra tid af, så det ikke bliver stressende, og så jeg har mulighed for at give hunden en pause, hvis den har brug for det. To en halv time lyder af lang tid, men en hund til frisør kan sammenlignes med en dame, der skal have sit hår vasket og klippet, have lakeret negle og vokset ben og bikinilinje. En hund får hele turen på én gang, siger Amanda Lund Jespersen.

Hun har en »opskriftsbog«, hvor der er 600 hunde med. Så hun kan lige skele til, hvordan en bestemt race skal klippes, inden hun tager fat i trimmer og saks.

For at leve af »Amandas Hundeklip« har hun brug for 250 hunde, der kommer fast hver tredje måned.

- Det bliver mere og mere udbredt at bruge hundefrisør i Danmark. Ejerne vil hellere have det sjove med hunden: Gå tur, lege og ligge på sofaen med hunden. Det trælse arbejde, hvor der er pels i hele huset, får andre lov til, siger Amanda Lund Jespersen, som glæder sig til masser af det trælse arbejde.

- Det er dejligt at have fået mit eget. Nu har jeg det, som jeg ønsker det, og jeg kan være sikker på, at det er godt at komme her, siger Amanda Lund Jespersen, som siger goddag til både hunde og administrativt arbejde.

- Heldigvis har jeg en sød familie, der kan hjælpe mig. Der er en revisor i familien, siger hun.

Andet lokale

Egentlig skulle hun være flyttet ind i den tidligere Fakta-butik, der snart åbner som endnu større dyrehandel, men et nærliggende lokale på Jernbane Allé blev pludseligt ledigt, og så besluttede den 24-årige frisør at rykke sine planer derover.

- Fordelen er, at der er bedre plads, så en hund kan komme ned og slappe af og lige løbe lidt rundt og lege undervejs, og så er der også vinduer. Det giver lys, og der er mulighed for at lufte ud, siger Amanda Lund Jespersen.

Når hun får råd til det, vil hun fortsætte sin uddannelse som adfærdsterapeut. Hun har taget halvdelen i Norge, men fortsættelsen koster 30.000 kroner - og en hund.

- Jeg skal også have tid til det, så nu ser jeg, hvor travlt, der bliver her i salonen, siger Amanda Lund Jespersen, som vil have en puddel når tid er. Enten sort, hvid eller sølv.

- Min puddelhund skal klippes klassisk fransk, hvor poterne bliver barberet, den har stor pels oven på hovedet, og så har den »kugler« på benene. Det er ikke mange, der har i dag. Det kræver en del klipning, men så er det en fordel, jeg selv er hundefrisør, siger Amanda Lund Jespersen.

På herningfolkeblad.dk er der en video med Amanda Lund Jespersen

Hunden Amanda er på »klippebordet« og Disney-hunden Pluto er på væggen. Amanda Lund Jespersen har fået indrettet sig i den nye salon.

Indlæser debat...