Lort på dåse ER kunst

HEART-direktør Holger Reenberg skyder igen på DF-leder Pia Kjærsgaards udtalelser om kunst

Udgivet:13. august 2009, 23.12

Læsetid:2 minutter

HEART ejer dåse nummer 33 fra maj 1961 i kunstværket "Merde d'Artiste" - kunstnerlort. Foto: Flemming Hansen

14 år siden

Lort på dåse er IKKE kunst.

Sådan sagde Dansk Folkepartis leder Pia Kjærsgaard for nogle dage siden, og det satte gang i en større debat om, hvad kunst er. Nu svarer Kunstmuseet HEART's direktør Holger Reenberg igen.

- Jo, lort på dåse er kunst, siger Reenberg torsdag til DR P1.

99 dåser lort

Det kontroversielle kunstværk "Merde d'Artiste", der endnu en gang er blevet midtpunkt i en debat, blev skabt af kunstneren Piero Manzoni i 1961. Kunstværket bestod af 99 dåser med hver 30 gram af Manzonis egen afføring, som han prissatte efter den gældende guldpris. HEART ejer én af disse dåser.

Kunstværket var Manzonis kommentar til den etablerede kunstelite. Når man kunne kalde nogle klatter maling på et lærred for kunst, kunne man også skide i en dåse og kalde det det samme, mente Piero Manzoni. Og Holger Reenberg støtter op om Manzoni.

- Ingen regler for kunst

- Sund fornuft siger, at det jo må være kunst, når det efter så mange år stadig kan provokere, siger Holger Reenberg til P1. 

- Ingen kan definere, hvad kunst er. Der er ingen regler, der kan definere kunst, og hvis der var, så levede vi i et totalitært samfund. Men Manzoni lavede kunst og er en af de væsentligste kunstnere i det 20. århundrede, fortsætter HEART-direktøren.

Hør hele P1-interviewet med Holger Reenberg - KLIK HER