fair-laan.dk

Planlæg din privatøkonomi og brug din netbank til få overblik

Synes du, at det er ubehageligt at åbne din netbank? Måske er du bange for, at der endnu engang er underskud på kontoen i slutningen af måneden. Ved at planlægge din privatøkonomi og have et fast budget, kan du måske spare dig selv for skrækken. Når du har støre udgifter at dække, er en mulighed at lån penge, men du kan også vælge at prioritere at få etableret en opsparing. Det behøver ikke at gå ud over dit mentale helbred at få styr på økonomien.

Opsparing eller lån? Dine overvejelser før du køber en bil eller et hus

Når du står foran en stor beslutning om noget så livsændrende som et køb af en bil eller af et hus, så skal du have is i maven. Måske skal der et lån eller en opsparing til, før det giver mening at tage den endelige beslutning. Du skal være klar over, at et lån altid skal kunne betales tilbage - med renter oveni. Det skal du altid tage højde før, før du lover dig selv guld og grønne skove. Derimod tager en opsparing tid at opbygge, så dine planer må udsættes.

Et budget kan give dig ro til at træffe beslutninger

Med udgangspunkt i din netbank, hvor du har overblik over dine kontoudtog, kan du vælge at lægge et budget. Et budget kan måske lyde som noget, der er besværligt at lave, men det er faktisk ret simpelt: du skal skrive din forventede indkomst ned samt dit forventede forbrug og faste udgifter (husleje, forsikringer, A-kasse og lignende poster). Efter hver måned kan du tjekke, om dit forbrug og dine udgifter svarede overens med din forventning - og så vil du kunne justere dine forveninger, så de matcher din faktiske økonomi. Når du har et klart billede af den, kan du lettere hvilke i store pengemæssige beslutninger.

Du kan begrænse dit forbrug på mange forskellige måder

På baggrund af dit budget, som du har lavet ved at sammenligne forventet og faktisk balance mellem indkomst og udgifter, vil du kunne gennemskue, om det står godt eller skidt til med privatøkonomien. Hvis du trænger til en saltvandsinsprøjtning, er det en oplagt mulighed at begrænse dit forbrug. Køber du mærkevaresodavand? Så skift til supermarkedets eget mærke, der næsten altid er langt billigere. Har du nogle abonnementer, du bruger for sjældent? Så opsig dem. Du kan eksempelvis låne film helt gratis via biblioteket - så hvorfor betale for noget, du kan få uden omkostninger?

Når du har en ide om, hvorvidt det ser lyst ud eller ej, har du mere ro i maven og kan træffe informerede beslutninger om din privatøkonomi. Derfor skal du lægge budget og måske spare penge.